sobota 6. prosince 2014

Dětská hra - 1. díl

Nakonec jsem se rozhodla, že článek o hře a hračkách napíšu na díly. V prvním díle bych vám chtěla sdělit nějaké základní informace o hře, které jsou všeobecně známé. Začala bych tím, co vlastně hra je.

Hra je přirozená činnost a jeden ze základních prostředků výchovy. Je dominantní činnosti pro předškolní věk. Jejím hlavním účelem je radost a potěšení. Hra má své funkce:

1) Realizace - Dítě se při hře realizuje a socializuje (učí se žít ve společnosti).
2) Vyjadřování potřeb - Hrou dítě vyjadřuje a upozorňuje na své potřeby, úzkosti. Krom biologických potřeb je u předškolních dětí ejdůležitější uspokojovat sociální potřeby (kontakt s rodinou a vrstevníky), potřebu aktivity a poznávání.
3) Zábava a uvolnění - Důležité je, aby si děti při hře odpočinuly, aby je hra bavila. Dítě nesmí poznat, že se pomocí hry snažíme něco naučit.
4) Prostředek poznání a získávání zkušeností - Děti při hře poznávají a učí se nové věci (např. rozvíjí smysly, tvořivost, pohybové dovednosti, spolupráci).
5) Slouží k diagnostice - Sledování dětské hry slouží psychologům, psychiatrům, neurologům, dětským lékařům a pedagogům jako nástroj k poznání dětské psychiky, vývojové stupně, atmosféry v rodině.

Při dětské hře dbáme především na bezpečnost (zajistíme bezpečnost v prostředí, kde si hraje, nezávadné hračky), dostatek času (snažíme se nechat dítě dohrát danou hru) a poskytujeme dětem optimální počet a variant her a hraček.

Z pedagogického hlediska hry dělíme na:
1) Hry tvořivé - rozvíjí fantazii, tvořivost (kreslení, malování, námětové hry - na někoho, něco, dramatizace)
2) Hry konstruktivní - rozvíjí tvořivost, logiku, zručnost, jemnou motoriku (tvoření z různého materiálu, hra se stavebnicí, skládání puzzle, skládaček)
3) Pohybové hry - rozvíjí hrubou a jemnou motoriku, pohybové dovednosti (tancování, cvičení, honičky, jízda na kole, hry ve vodě, běh, pohyb venku)
4) Didaktické hry - rozvíjí myšlení, tvořivost, jemnou motoriku, sociální dovednosti, smyslové vnímání, paměť, pozornost (hádanky, pexeso, puzzle, skládačky a vkládačky, stavebnice)
5) Počítačové hry - rozvíjí myšlení, práci s PC (dětem hry vybíráme, stanovíme dobu strávenou na PC)

Žádné komentáře:

Okomentovat